Raiffeisen stavební spořitelna opět dosáhla rekordních nárůstů

Praha 7. prosince 2007

Trvale rostoucí a historicky nejlepší obchodní výsledky Raiffeisen stavební spořitelny a. s. (RSTS) potvrzují i ukazatele za listopad 2007. Jedenáctý měsíc je z pohledu cílových částek nejúspěšnějším měsícem v roce 2007. V objemu úvěrů fyzickým osobám byl listopad pro RSTS rovněž nejúspěšnějším měsícem – fyzickým osobám bylo poskytnuto více než 640 milionů korun v úvěrech, což činí nejvíce za kalendářní měsíc v roce 2007.

„Letos se pohybujeme za poslední tři roky v nejúspěšnějších číslech. Je to rok zlomový jak z pohledu průběžných obchodních výsledků, tak i co se strategie společnosti RSTS týče. Jsme důležitou součástí trhu stavebních spořitelen, a to dokazují i naše výsledky a zájem klientů o naše produkty,“ řekl Tomáš Vášáry, marketingový ředitel Raiffeisen stavební spořitelny a.s.

Nových smluv včetně navýšení evidovala RSTS v listopadu 13 149, tedy nejvíce v letošním roce za kalendářní měsíc. V listopadu loňského roku to bylo 8 729 smluv. Celkem od ledna do konce listopadu 2007 uzavřela RSTS se svými klienty 97 561 smluv. V meziročním srovnání tato skutečnost vedla k významnému nárůstu o 42,4 % (srovnání leden až listopad 2007 / 2006).

V listopadu dosáhla celková suma cílových částek u nových smluv včetně navýšení 4,9 miliardy korun, což je historicky čtvrtá nejvyšší suma za dosavadní existenci Raiffeisen stavební spořitelny. V porovnání s listopadem 2006 tak došlo k obrovskému nárůstu, a to o 182 %. V meziročním srovnání za období leden až listopad 2007 / 2006 bylo zaznamenáno dvojnásobné navýšení, přesně o 100,3 %. Průměrná výše cílové částky na jednoho klienta v listopadu 2007 činila více jak 372 tisíc korun.

Výše poskytnutých úvěrů fyzickým osobám v listopadu byla více než 640 milionů korun, což je o 62 % více než ve stejném měsíci v roce 2006. Díky této sumě jde zatím o nejúspěšnější měsíc v letošním roce. Celkem od ledna do konce listopadu dosáhly úvěry fyzickým a právnickým osobám sumy 6,4 miliardy korun. V meziročním nárůstu je to o 28 % více (porovnání leden až listopad 2007/ 2006). Průměrná částka úvěru fyzickým osobám představovala v listopadu rekordních 540 tisíc korun, což představuje nejvyšší částku v historii RSTS.

Nárůst v průměrné částce jednoho úvěru fyzickým osobám svědčí o rostoucí ceně nemovitostí. Pořízení vlastního bydlení či modernizaci stávajícího nabízí RSTS za nejvýhodnějších podmínek mezi stavebními spořitelnami díky produktu Nízká hyposplátka. Tento úvěr je také mezi klienty stabilně nejžádanějším. Od začátku letošního roku prostřednictvím Nízké hyposplátky investovali klienti RSTS do svého bydlení více než 3,2 miliardy korun.

Nejvíce si klienti RSTS od začátku roku do konce listopadu půjčili na modernizaci bytu a domu – více jak 44 % klientů. Následuje koupě bytu a domu – více než 32 % klientů. A na výstavbu nového domu a bytu si u RSTS půjčilo přibližně 11,7 % klientů.

Saldo u klientů z řad fyzických osob bylo v listopadu 39,2 miliard korun. U právnických 276,5 milionů korun. Poměr úvěrů ke vkladům klientů dosáhl ke konci listopadu téměř 39 %.

Více informací vám poskytne:

Tomáš Vášáry
Tiskový mluvčí a marketingový ředitel Raiffeisen stavební spořitelny a.s.
Tel.: + 420 271 031 111, E-mail: TVasary@rsts.cz , www.rsts.cz